Felszerelés kategória archívuma:

Gris-gris – az afrikai szerencsetalizmán

Megkérdezték, honnan a grigri neve. Felcsaptam a Petzl könyvet és megtaláltuk:

Olvass tovább »

Használt egyéni védőeszközök vásárlásának veszélyei

Bár az alábbi írásomhoz a végső lökést a pofakönyv csoport egy korábbi posztja adta, már régóta formálódó gondolataimat szeretném most megosztani veletek alpintechnikai eszközök beszerzése témakörben. Különös tekintettel a használt, esetenként kétes eredetű holmikra!

Olvass tovább »

Kötlező a munkapad (ülőfa) használata

2016.05.05.-én lép hatályba az új 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről és hatályát veszti a 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet. Az ipari alpinistákat érintő főbb változások:

Olvass tovább »

Black Diamond visszahívás

Bizonyos Black Diamond termékek gyártási hibával kerülhettek ki. Az esettel összefüggésben nem jelentettek balesetet. Ezért a Black Diamond önkéntes visszahívást és felhasználói ellenőrzést rendelt el bizonyos karabinerekre és hevederekre. Visszahvott karabinerek gyártói kód nem olvasható, hiányzik, vagy 4350 és 6018 közötti és teljesülnek a gyártó által közzétett gyártási hibák.

Olvass tovább »

A régi Söll kocsi már nem használható

  A gyártó állásfoglalása szerint a Söll COMPACT nem használható 2011 eleje óta. Az ok az EN 353-1:2002 szabvány visszavonása. Az új követelmények szerinti tesztek a Söll COMFORT kocsival és a Söll Universal II kocsival lettek elvégezve.

A Beal kötélgyártó és forgalmazó cég hivatalos állásfoglalása a fél statikus kötéllel történő elöl mászásról

Yes it is admitted that workers can use semi static ropes in special conditions, never in normal conditions. The special conditions are for example climbing on a pylon with very strict instructions to place the anchor points. In normal situation the worker must never be above the anchor point. Michel Beal 2014 január 15. Magyarul: …

Olvass tovább »

Videók és linkek az alpintechnika érdekességeiről

Zuhanásgátló tesztek: http://www.youtube.com/watch?v=M2a1zdpScPo http://www.youtube.com/watch?v=KyTyKbJI2e8

Olvass tovább »

Absorbica energiaelnyelő kantárak felülvizsgálata

A Petzl kiterjeszti a rendkívüli felülvizsgálatra vonatkozó javaslatát valamennyi Absorbica típusú, felszakadó energiaelnyelő kantájára. Részletes tájékoztató itt olvashat erről.