«

»

Kalandpark kezelői személyzet végzettségéhez kapcsolódó jogosultágról

Tavaly év végén lépett hatályba a 24/2020. (VII. 3.) ITM rendelete egyes szórakoztatási célú berendezések, létesítmények és ideiglenes szerkezetek, valamint szórakozási célú sporteszközök biztonságosságáról, mely értelemszerűen az üzemeltetőre nézve számos feladatott határoz meg. Ezek között szerepel az adott kalandpark személyzetére vonatkozó képesítés is. A kalandpark üzemeltetőknek nem árt tudatosítaniuk, hogy a kezelői jogosultság megszerzéséhez és érvényességi időtartamához kapcsolódóan is változás történt.

Egy részt az igazolás kiadására jogosult szervezetek köre részben módosult, más részt a kiadott tanúsítás annak kiadásától számítva 3 évig érvényes.

A témához kapcsolódó szabályi értelmezések (üzemeltető feladatai):

7. § g) – az operatív üzemeltetési, kezelési feladatokat ellátó személyek felkészítését

7. § j) – az I. veszélyességi osztályba tartozó kalandparkok kezelő személyzetének a  biztonságos üzemeltetésre való kioktatását és az  állandó megbízatással működő személyzet biztonsági ismereteinek legalább háromévenkénti megújítását. (magyarázat: 3 évente új vizsgát szükséges tennie az adott kezelő személynek)

 

15. § – Az  I. veszélyességi osztályba tartozó kalandparkot csak olyan személy kezelheti, akit az  országos illetékességgel eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala által feljogosított szervezet a berendezés biztonságos üzemeltetésére kioktatott, és ennek tényéről részére igazolást állított ki.

 

Megjegyeznénk, hogy az üzemeltető felelősége a személyzet megfelelő szakmai képzettségének biztosítása, mely egyebek között komoly biztonságtechnikai ismereteket igényel. Vagyis önmagában a „megfelelő” papír megszerzése még nem teljesíti ezen elvárást.

Azt pedig nehéz elképzelni, hogy az elvárható színvonalú képzettséget  egy 1 – 1,5 órás online oktatás megvalósítja… Vagy inkább csak egy hamis biztonságérzet illúzióját nyújtja… Korábbi években történt – kezelői személyzet hibájára visszavezethető – balesetek sajnos ezt látszanak erősíteni.

 

Így az üzemeltető talán akkor jár el megfelelően, ha a jogosult szervezet mellett a szakmai képzésre, az adott oktatók szakmai kompetenciájára is kellő figyelmet fordít.

 

A képzésre feljogosított szervezetek listája (jelenleg) itt érhető el:

Budapest Főváros Kormányhivatal tájékoztatója – https://mkeh.gov.hu/piacfelugyeleti_muszaki/hatosagi_kepzes (Feljogosított szervezetek listája)

Gaál Péter