«

»

Tájékoztató – várható ABSZ módosítás

A MIAOE ezúton tájékoztatja az ipari alpinista társadalmat, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara Ipari Alpinista Szakmai Osztálya, értékelve a 2013-as ipari alpintechnikai biztonsági szabályzat módosítás óta eltelt idő tapasztalatait, a 2016 január 1-i bevezetést megelőzően egy újabb rendelet módosítást szorgalmazott, és ez ügyben latba vetette minden befolyását.

Többek között az alábbi változtatásokat javasolták:

  • szakmai hibák javítása;
  • néhány fogalom újra definiálást, a megváltozott körülmények miatt;
  • csak a munkairányítóknak legyen kötelező a szakképesítés (OKJ-s végzettség) megléte;
  • a korábban megszerzett tanfolyami végzettségek érvényességének megtartása a 2016 január 1-e utáni időszakra, oly módon, hogy csak munkairányító jelenlétében dolgozhatnak.

Amennyiben a rendelet alkotók elfogadnák a Kamara javaslatait, árnyaltabb oktatási rendszer alakulna ki Magyarországon. A kezdő ipari alpinistáknak nem kéne azonnal egy drága OKJ-s képzéssel indítani, hanem az olcsóbb tanfolyami oktatások után kipróbálhatnák magukat a szakmában mint ipari alpinista segédek, és a kedvező tapasztalatok után a vállalkozások beiskolázhatnák őket az OKJ-s képzésre, ahol természetesen, továbbra is beszámítható lenne a korábban megszerzett tudás (időbeli és fizetésbeli előnyök).

Szabó László