«

»

Hogyan építtessünk kalandparkot?

Hazánkban kb. 12 éve kezdtek el megnyílni kalandparkok, kötélpályák. Azóta jó pár megépült és sokat már le is kellett bontani. Így kimondható, hogy mára nagy tapasztalat gyűlt össze kivitelezések és kivitelezők szempontjából egyaránt.

Általában a megrendelő nem hozzá értő és zömében csak azt látja, hogy milyen sokan vannak ebben vagy abban a parkban és, hogy nem is bonyolult egy ilyet összeállítani.

Nos, a megrendelőnek nem is kell hozzá feltétlenül értenie, de azért pár dolgot mégis érdemes átgondolni, mikor belevág egy ilyen beruházásba…


kalandpark-oszlopto%cc%88resA legolcsóbb a legjobb? Mit kapunk a nagyobb költségekért? Meddig fogják bírni a fák? Mit és hogyan biztosít a kivitelező?
És pont azért, mert nem ért hozzá a megrendelő, teljesen rá hagyatkozik (sok esetben vakon) az adott kivitelezőre. A legtöbben pont itt követik el a hibát. Milyen az a kivitelező? Mennyire megbízható? Hozzá értő? Vagy éppen igényes? Utol érhető lesz később? Ismeri egyáltalán a vonatkozó szabványokat?
Az is kiderült mára, hogy attól, hogy az adott cég már sok parkot épített, még nem feltétlenül ért is hozzá…

Itt számos szempontot fel lehetne sorolni, úgy mint: Végzett favizsgálatot? Készített statikai számítást (az biztos, hogy az adott parkra készült?) Megfelelő anyagokat épített be? (Nem fog fél év alatt elrozsdásodni?) Amennyiben faoszlopokat telepítenek, az nem fog 2 év alatt elkorhadni és szó szerint kidőlni? Mennyire lesz üzemeltetési szempontból használható, átlátható? Az elkészült parkot valóban tanúsítani is fogja kompetens szervezet?

Mivel könnyen bele lehet futni kókler, igénytelen, vagy emberileg összeférhetetlen kivitelezőbe, a legjobb megoldás, ha a már megépült parkoktól kérünk ki véleményt a kivitelezőre (ne csak a cégre, hanem név szerint az abban tevékenykedőre) nézve.
Vegyük a fáradságot és nézzünk utána a kivitelező korábbi munkáinak! Ne csak ránézésre, hanem gyűjtsünk véleményeket róla azoktól, akik már tapasztalatból tudnak véleményt alkotni!

Tegyük meg! Vagy ne csodálkozzunk, ne kelljen a fejünket fogva álmatlan éjszakákat átélni, ha majd:

  • a pályázati pénzt nem fogjuk tudni lehívni, vagy vissza kell fizetni
  • 2 év után újra kell telepíteni az oszlopokat, pályaelemeket, sodronyköteleket, bilincseket
  • évente cserélni kell a karabinereket
  • 10 fős üzemeltető személyzettel kell működtetni a parkot, pedig más struktúrával 3 fő is elég lenne
  • jó esetben is hónapokat kell várni a hibák kijavítására
  • baleseti veszélyekről már nem is beszélve, ami pedig nyilvánvalóan a legfontosabb tényező mind közül…

Viszont, ha egy kalandparkot jól megépítenek a részünkre, akkor az mindenki örömére fog válni.
Jó kalandpark építést!
Kapcsolódó információk honlapunkon.

Gaál Péter