«

»

Tisztázandó gondolatok

Aki magasba megy ilyen eszközökkel, és rá bízza életét egy darab „madzagra”, s netalán ezt még élvezi is, már önmagában véve sem – finoman fogalmazva – szokványos gondolkodású lény. Ebbe az embertípusba tartozó igényli a kihívást, szokatlan, kitett helyzeteket. Ez párosulni szokott a „szabadságérzés” fokozott igényével is. Azonban azt kell megértenünk, hogy a biztonságos munkavégzés szabályainak a betartása, nem ebben való korlátozásunkat, hanem éppen a lehetőségeink kiterjesztését szolgálja. Egyfajta – jó értelembe vett – önmegvalósítás. Az igazi szakember az, aki él az eszközök adta lehetőségekkel és azokat ki is tudja használni. Képzi magát, igényesen választja meg az eszközeit, nem sajnálja az időt és energiát a feladatok átgondolására, leghatékonyabb kivitelezésére. Ne azért használd a védőeszközöket, hogy a munkavédelmi felügyelő ne tudjon megbüntetni.
Legyünk nyitottak az újra, de mérlegeljünk is mi a jó és mi nem. Tisztázzuk, hogy mit miért csinálunk. Tudatosan és igényesen műveljük szakmánkat!
Egy nehezebb probléma megoldása akár alkotó tevékenységként is felfogható. Azonban az nem az agyonbonyolítástól, hanem célszerűségétől, átláthatóságától, letisztultságától, könnyű használatától és mindenekelőtt a biztonságtól lesz professzionális. Adjuk meg a technika tiszteletét, legyünk igényesek, profik, és akkor a „szakma” is visszanyeri megbecsülését. Büszkén hordjuk a sisakot, használjuk a legjobb felszereléseket, s meg lesz az elismertségünk is. Komolyan vesszük magunkat és más is úgy fog kezelni minket.”

Gaál Péter