«

»

A felnőttképzés minőségbiztosítása

Fotó604Információk a jogosultsággal, nyilvántartásba vétellel és a minőségbiztosítással kapcsolatban.

A felnőttképző intézmény tevékenységének megkezdésére kizárólag akkor jogosult, ha a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásba vételének a jogszabályok által szabályozott módon eleget tesz /48/2001.(XII.29.) OM rend./.

A nyilvántartásba vétel önmagában nem jelent szakmai elismerést, ez csak a tevékenység megkezdésének alapfeltétele. A nyilvántartásba vételi igazolás tartalmazza a felnőtt képző adatait: a nyilvántartásba vételt, a képző intézet nevét, – székhelyét, nyilvántartási számot, a képzési tevékenység megnevezését.

Minden nyilvántartásba vett felnőttképzési intézménynek rendelkeznie kell képzési programmal, melybe a képzésre vonatkozó információk kerülnek.

A felnőttképzés minőségbiztosítását a Felnőttképzési Akkreditációs Testület (FAT) által kiadott akkreditációs tanúsítványok biztosítják, és a képző által az akkreditáció szerinti felnőttképzési tevékenység. Megkülönböztetünk intézmény- és program akkreditációt. Az intézmény akkreditált intézmény az általa kitűzött feladatokat, – célokat az akkreditáció szerint kell, hogy végezze. A tevékenység ellenőrzését a FAT végzi.

A program akkreditáció a képzési célnak, személyi, tárgyi feltételrendszernek való megfelelés, valamint a felnőttképzési követelmények megvalósítását biztosítja. Így valósulhat meg a képzés elvárt színvonalának biztosítása.

Forrás: Dr. Zachár László: A felnőttképzés rendszere – Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása. Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, Budapest, 2008.

 

Singer János 

 

http://iparialpin.mountex.hu/hir/a_felnottkepzes_minosegbiztositasa